Όχι σπίτια, παλάτια κλείσε

Διαβάζοντας ένα άρθρο του αείμνηστου Γιώργου Παρασκευά έμαθα στοίχημα. Κατάλαβα το νόημα του στοιχήματος και πως μπορώ να κερδίσω χρήματα. Πριν γράψω γι’ αυτό το άρθρο νιώθω την ανάγκη να αναφέρω μερικά πράγματα για τον μεγάλο δάσκαλο Γ. Παρασκευά. Ο Γιώργος ήταν ένα αντιδραστικό πνεύμα και ήταν γεννημένος για ειδικές αποστολές, όπως οι περισσότεροι από εμάς που θέλουμε να τινάξουμε την μπάνκα του διαδικτύου στον αέρα!

Ο Γιώργος, λοιπόν, εστάλη από τους γονείς του να σπουδάσει στην Αγγλία. Δεν τον εξέφραζε ο κλάδος που τον έβαλαν να ακολουθήσει. Η “Ασπρουλία”, ως η Μέκκα του στοιχήματος δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει εντύπωση στον Γιώργο Παρασκευά. Ιπποδδρομίες, κυνοδρομίες, ποδόσφαιρο, είναι αρκετά για να σε μυήσουν στο στοίχημα. Ο Παρασκευάς στην Αγγλία έμαθε από στοίχημα.

Βέβαια, ήταν και ένας έξυπνος άνθρωπος, ο οποίος γυρνώντας στην Ελλάδα, στην Ηλιούπολη, έβαλε ένα “πιάτο” στην ταράτσα και έβλεπε live ματς, πουλώντας live score. Τότε δεν υπήρχε live score και τα περισσότερα γραφεία λειτουργούσαν στην παρανομία. Από τότε είχε κατανοήσει πόσο σημαντικό ήταν το live score στο στοίχημα. Είδε πολλά πράγματα στο νησί, αλλά κατάλαβε και ακόμα περισσότερα…

Κατανόησε τι σημαίνει γκανιότα… Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα άρθρο του στον Φίλαθλο, όπου τα βάζει με όσους έπαιζαν παρολί με αποδόσεις 1,30-1,40-1,50. Μας έλεγε κορόϊδα όλους τότε και είχε δίκιο. Παίζαμε στο Πάμε Στοίχημα 7-8 ματς μικρών αποδόσεων και στο τέλος τα βάζαμε με την τύχη μας όταν χάναμε. Και από εκείνη την εποχή φώναζε: Προσοχή στη γκανιότα! Για την ακρίβεια έλεγε: Όταν παίζετε στοίχημα δεν θα πηγαίνετε να κλείνετε σπίτια, αλλά παλάτια!

Αυτή η ατάκα σημάδεψε την φιλοσοφία μου στο στοίχημα. Κατάλαβα το μεγάλο λάθος μου στον κόσμο των αθλητικών στοιχημάτων. Ποιο ήταν αυτό; Έχανα από την γκανιότα. Στο στοίχημα, δεν μπορείς να κερδίζεις για πάντα, τα ποσοστά σου δεν μπορούν να φτάσουν στο 100%. Όπως έχω αναφέρει ξανά, οι μεγάλοι παίχτες έχουν ποσοστά της τάξεως του 55-60%. Πίστεψέ με, είναι αρκετά υψηλά για να κερδίσεις χρήματα, αλλά με προϋποθέσεις…

Η βασική προϋπόθεση είναι να μην παίζεις στοιχήματα με χαμηλές αποδόσεις. Ας δούμε στην πράξη για ποιο λόγο. Παίζοντας 50 ευρώ σε κάθε ποντάρισμα για 10 μονά ματς με απόδοση 1,40 μέσο όρο και με ποσοστά επιτυχίας 60% θα έχεις τα εξής κέρδη: 50*1,40= 70 ευρώ μικτό κέρδος ανά στοίχημα επί 6 στοιχήματα που κέρδισες από τα 10 έχουμε άθροισμα 420 ευρώ. Εσύ για 10 στοιχήματα έχεις ποντάρει 500 ευρώ και με επιτυχία 60% έχεις 420 ευρώ κέρδη. Ακόμα και 80% να είναι οι επιτυχίες σου θα έχεις καθαρό κέρδος 60 ευρώ, δηλαδή 12% κέρδος. Δεν είναι καθόλου άσχημο το ποσοστό, αλλά σκέψου πρώτα πόσο πιθανό είναι να έχεις προβλέψεις με 8/10 μονά.

Κάπως έτσι σκέφτεσαι ότι δεν σε συμφέρει να “κυνηγάς” αποδόσεις αυτής της τάξεως γιατί ή χαμένος θα βγεις ή ελαφρώς κερδισμένος που, εν τέλει, δεν θα αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς με το στοίχημα. Για να μπορέσεις να κερδίσεις χρήματα από το στοίχημα ξεκίνα να ποντάρεις σε μεγάλες αποδόσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κυνηγάς “μπόμπες”. Είναι διαφορετική στρατηγική αυτή που θα την αναφέρουμε παρακάτω. Σε αυτή την στρατηγική θα πρέπει να ποντάρεις στα φαβορί με σωστό τρόπο.

Αυτό επιτυγχάνεται με το ημίχρονο τελικό. Οι εταιρείες σήμερα για να είναι ανταγωνιστικές κάνουν ενέργειες που ωφελούν τον παίχτη, αρκεί να τις ανακαλύψεις από την υπερπληθώρα ειδικών στοιχημάτων που σε βάζουν στον πειρασμό κάθε φορά που θες να τοποθετήσεις ένα ποντάρισμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ενεργειών υπάρχει και το ειδικό στοίχημα ημίχρονο τελικό.

Η απόδοσή του είναι πολύ υψηλή. Ένα φαβορί που θα “κολλήσει” στο ημίχρονο με χ και θα “καθαρίσει” το ματς στο δεύτερο μέρος του αγώνα προσφέρεται με απόδοση 4,00 κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι για 50 ευρώ πονταρίσματος, το κέρδος είναι 200 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση αρκεί το 30% των επιτυχιών για να προσφέρει 20% καθαρό κέρδος. Ακόμα και πονταρίσματα με αποδόσεις 2,00 να επιλέξεις χρειάζεσαι το 70% των επιτυχιών για να φτάσεις στα ίδια κέρδη. Όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση χρειάζεσαι 100% επιτυχίες….

Αφού μπήκαμε στη λογική να “κυνηγάμε” μεγάλες αποδόσεις πρέπει να τις κυνηγάμε με τον σωστό τρόπο. Το 20% καθαρού κέρδους είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό, αλλά θέλω 50% με 10% επιτυχίες και όχι με 30%. Πως θα το κάνω αυτό; Παρολί Χ ημίχρονο, 1 τελικό με 2 ματς. Η απόδοση φτάνει στα 750 ευρώ μικτά κέρδη, με ποσοστό 50%. Αυτό είναι ένα ποσοστό που θέλει κάθε συναγωνιστής μας…

Δυο ματς σε ένα δελτίο αποδίδουν 4χ4=16 επί 50 ευρώ και μας δίνει 750! Ας χάσουμε τα υπόλοιπα 9 παρολί! Αν, βέβαια, μπορεί κάποιος να κερδίζει αυτό το στοίχημα με 20% επιτυχίες θα κερδίζει χρήματα στο επίπεδο που είναι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω την σημασία της πειθαρχίας. Δεν χρειάζεται να ξεπερνάς το όριο των στοιχημάτων που έχεις σκοπό να ποντάρεις κατά την διάρκεια ενός μήνα. Ο ορισμός του αριθμού των πονταρισμάτων σε συνάρτηση με το διαθέσιμο κεφάλαιο είναι το κλειδί της επιτυχίας για το στοίχημα.

Για τους παίχτες που δεν αρέσκονται να ποντάρουν στα ημίχρονα, έχω να τους προτείνω μια διαφορετική προσέγγιση υψηλών αποδόσεων. Όλοι οι τύποι στοιχημάτων δεν είναι για όλους. Αν το ημίχρονο τελικό σου φαίνεται δύσκολο, μπορείς να επιλέξεις πονταρίσματα σε ημίχρονα με δυο τρόπους: Ο ένας αφορά την επιλογή του Χ όταν το φαβορί βρίσκεται πίσω στο σκορ και ο άλλος τρόπος είναι το Χ από την αρχή σε ένα παρολί των δυο ματς. Η στατιστική σε αυτή την περίπτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή σου. Μπορείς να ανακαλύψεις εύκολα τις ομάδες που είναι επιρρεπείς στις ισοπαλίες.

Στο stoixima μπορείς να βρεις δεκάδες συνδυασμούς που σου ταιριάζουν για να δημιουργήσεις τις δικές σου τακτικές και στρατηγικές. Δεν έχει σημασία ποιες θα είναι αυτές, σημασία έχει το αποτέλεσμα. Οι στρατηγικές και τα συστήματα μπορούν να αλλάξουν όταν δεν αποδίδουν… είναι κάτι που το βρίσκεις στην πορεία.

Το κεντρικό νόημα του στοιχήματος είναι να ποντάρεις σε αποδόσεις που μπορούν να φέρουν χρήματα βάσει των συνθηκών που επικρατούν στο στοίχημα και αυτές δεν πρέπει να αγνοούνται. Οι υψηλές αποδόσεις είναι αναγκαίες για να συνεχίσεις να είσαι μέσα στο παιχνίδι, αλλιώς δεν μπορείς να κερδίσεις χρήματα με χαμηλές αποδόσεις ή θα είναι εφήμερη η επιτυχία μέχρι να σκάσει η “μπόμπα” που θα σε πάει πίσω και όχι μόνο…. Να θυμάσαι πάντα αυτό που έλεγε ο Παρασκευάς: “Να μην κλείνεις σπίτια, παλάτια κλείσε…”. Το άρθρο είναι αφιερωμένο στη μνήμη αυτού του μεγάλου δασκάλου….

Relevant news